sisotalo

Joulukirje Annelille III. Vaasan hovioikeus otti lisäajan

  • Seppo Isotalo 78
    Seppo Isotalo 78

Dokumentalisti Pekka Lehto on tehnyt Ulvilan surman oikeuskäsittelystä filmin, jota elokuva-asuntuntijat suuresti arvostavat. Oikeustapauksen ratkaisuun se ei kuitenkaan anna avaimia. Se on vapaasti nähtävissä sen jälkeen kun se julkaistiin joulukuun Alibilehden liitteenä.

Kehotan kaikkia, myös niitä jotka eivät halua kuulla puhuttavankaan Ulvilan surmasta ja Anneli Auerin oikeusmurhasta, uhraamaan 80 minuuttia filmin katsomiseen. Se herättää runsaasti kysymyksiä pahemmasta oikeustapauksesta kuin huumepoliisi Aarnion oikeudenkäynti. Kysymys on ihmisoikeuksista ei rahasta kuten Aarnion asiassa. Yhteistä on ristiriita poliisin sisällä.

Filmistä puuttuu kuitenkin se joka ratkaisee oikeuden päätöksen nimittäin murhayön tapahtuminen selventäminen filmin keinoin. Syyttäjä rakentaa tyhjän päälle. Oikeastaan ainoa peruste on on, että murhapaikalla ei ollut muita kuin oman perheen jäsenet. Annelin syyllisyyttä ei todisteta vaan kiistetään, että ulkopuolista murhaajaa ei ollut. Tämä asia on jo kertaalleen käsitelty juuri Vaasan hovioikeudessa, tuomio oli yksimielisesti vapauttava.

Mikä on se uusi tieto, joka on tuonut jo päätetyn tapauksen uudelleen tuomittavaksi. Oikeus ei voi vaan harkita asiaa uudelleen. Päätetty mikä päätetty, jos ei ole uutta tietoa.

Korkein oikeus antoi syytäjälle syksyllä 2011 runsaasti aikaa uusien todistusten hankkimiseen, niin että sitten voitaisiin antaa valituslupa ja vielä määrätä oikeudenkäynti kokonaan uusittavaksi. Mitä syyttäjä löysi?

Auerin poika oli keksinyt mielikuvituksellisia tarinoita siitä kuinka hänen sisarensa oli isänsä puukottanut ja äiti sitten iskenyt vasaralla isän hengitä. Niitä tarinoita kuunteli psykologi Sanna-Kaija Nuotio. Vaasan hovioikeus ei viittaa hänen työhönsä, jonka tulos on salainen. Eriävä tuomari Väinö Ilveskoski on kuitenkin kirjoittanut, että Nuotio ei pystynyt erottamaan mikä pojan kertomuksissa oli totta ja mikä ei.

Vahvemmalla pohjalla ovat uudet todistukset Satakunnan keskussairaalan poliklinikalta, jossa Annelia hoidettiin heti murhan jälkeen 03.00—07.00. Sitten hänet siirrettiin sairaalaan, omaan huoneeseen ja S. Katinkosken hoidettavaksi. Poliklinikalla Anneli oli shokissa niin , että hän ei osannut puhua. Kateteria oli vaikea saada paikalleen hänen keuhkoonsa kun iho oli niin kova.

Poliisi on kuulustellut 14 hoitajaa, mutta ei Katinkoskea. todistajista oli kaksi työssä sairaalassa kun Annelia ei vielä tuotu sinne, kaksi hoitajaa poliklinikalta kertoo shokista ja muut todistavat Anneli rauhallisuutta.

Uutena todistuksena oli siis Annelin käyttäytymisen arviointi. Auerin poika mustamaalasi äitinsä saatanan palvojana. Hän onnistuikin saamaan äidille tuomion omien lastensa raiskauksista. Sen tukijaksi ilmaantui Tampereelta synnytyslääkäri Minna Joki-Erkkilä, jota poliisi käyttää kun tarvitaan langettava tuomio lasten raiskaamisesta.

Ulvilan surman uudessa käsittelyssä tukeuduttiin havaintoihin, että Anneli käyttäytyi epäilyttävän rauhallisesti heti murhan jälkeen, näin ei voinut perheenäiti menetellä. Näin elettiin aina joulukuun alkuun kun Vaasan hovioikeuden piti antaa tuomio. Mutta samalla päästettiin julkisuuteen hoitaja Katinkosken todistus siitä, että Anneli oli hyvin hysteerinen. Poliklinikalta sairaalaan omaan huoneeseen pääseminen laukaisi shokin. Kriisiryhmä kutsuttiin paikalle ja päivää myöhemmin Anneli pystyi jo kertomaan mitä murhapaikalla oli tapahtunut, antamaan murhaajan tuntomerkit.

Näin oli hovioikeuden tehtävä muuttunut. Uudet todistajat (14) olivat antaneet kuvan, että Anneli ei ollut järkyttynyt miehensä murhasta vaan hyvin rauhallinen, siis muistutti enemmänkin paatunutta rikollista. Todellisuudessa hän oli aivan tavallinen hätääntynyt perheenäiti, joka meni kuoreensa, mutta tuli hysteeriseksi heti kun shokki laukesi. Ei tällaista ihmistä voi tuomita miehensä murhasta. Oikeus otti lisäaikaa, tuomion annetaan joskus ensi vuoden puolella. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Kyllä saa olla onnellinen kun ei tarvitse olla tekemisissä mielettömän asian kanssa.

Hyvää joulua.

Käyttäjän sisotalo kuva
Seppo Isotalo

Kunpa tämä olisikin painajaista, josta pääsee heräämällä. Mutta kaksi tuomittua istuu vankilassa. Vaasan hovioikeuden tuomarit tekevät parhaansa löytääkseen yhteisen mielipiteen siitä, olivatko Annelin yksimielisesti vapauttaneet, saman laitoksen tuomarit oikeassa vai väärässä, aikaisemmassa yksimielisyydessään.

Media kirjoittaa vain poliisipäälliköiden osuudesta huumekauppaan.

Toimituksen poiminnat